Jump to content
Sign in to follow this  
Jheroen

'Nieuw leven levert geluk, liefde en ook nog eens geld op'

Recommended Posts

'Nieuw leven levert geluk, liefde en ook nog eens geld op'  (ingezonden brief Volkskrant 26 mei 2012)

 

Nederlanders betalen belastingen aan de staat. De staat levert daarvoor diensten. Tot ons 30ste kost elke Nederlander de staat geld, vooral voor onderwijs en opleiding. Daarna leveren wij tot ons 65ste (en waarschijnlijk binnenkort nog substantieel langer) de staat geld op, vooral in de vorm van inkomstenbelastingen.

Tenslotte, en dan vooral in de laatste maanden van ons leven, kosten wij weer geld, vanwege oudedagsvoorzieningen en zorg. Zolang de opbrengsten in de middenperiode groter zijn dan de som van de kosten aan het begin en het einde van ons leven, spekt elk individu de staatskas.

In ons land werkt het zo. Wij betalen met zijn allen gedurende ons hele leven per persoon gemiddeld 1,85 euro miljoen aan belastingen, sociale verzekeringspremies enzovoort, terwijl we van de staat 1,6 miljoen terugontvangen in de vorm van onderwijs, opleiding, gezondheidszorg en sociale voorzieningen. Een nettowinst voor minister De Jager van 250 duizend euro.

Reageerbuisbevruchting (IVF) is een unieke behandeling. Anders dan vele andere medische behandelingen leidt zij niet tot een verlenging van het leven maar tot nieuw leven. En dat nieuwe leven brengt, als toekomstige belastingbetaler, geld op. Dat leert een eenvoudige rekensom. De kosten van het 'maken' van een kind met behulp van ivf bedragen hooguit 15 duizend euro. Dat is dus maar een schijntje vergeleken met de 250 duizend euro die ieder nieuw kind ons oplevert.

Er zijn veel goede redenen waarom het voornemen van het huidige kabinet om te bezuinigen op ivf geen goed idee is, maar zelfs vanuit financieel oogpunt is het een onzalig plan om in 2013 het aantal ivf-behandelingen in het basispakket terug te brengen naar 1.

Wij geven u op een briefje dat een dergelijk beleid zal leiden tot een minder veilige ivf-behandeling, tot ongelijkheid (omdat alleen mensen met geld verdere ivf-behandelingen zelf kunnen betalen), tot minder zwangerschappen, tot meer twee-en meerlingen, tot meer neonatale intensivecare-behoefte, tot meer uitstelgedrag en zwangerschap op nog latere leeftijd, tot meer zwangerschapscomplicaties en tot meer paren die ongewenst kinderloos zullen blijven. En dus ook nog minder toekomstige belastinginkomsten.

In ons snel vergrijzend en ontgroenend land zouden de steeds zeldzamer wordende paren die nog wel kinderen willen maximaal gesteund moeten worden in hun streven die kinderen ook te krijgen.

Dat levert niet alleen veel geluk en liefde op, maar dus ook geld.

 

Prof. dr. Bart Fauser, prof. dr. Hans Evers, gynaecologen UMC Utrecht en MUMC Maastricht

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zo is t!

Nou maar hopen dat iemand in de politiek deze wijze opmerking overneemt!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information