Jump to content

Geen idee of het klopt..maar dit kwam ik tegen in de krant vandaag..


Recommended Posts

 

http://goedgevoel.be/gg/nl/418/IVF/article/detail/1465858/2012/07/06/IVF-Minder-koffie-en-vlees-eet-meer-avocado.dhtml

 

 

IVF? Minder koffie en vlees, eet meer avocado

 

Bij een vruchtbaarheidsbehandeling wordt steeds vaker het belang van levensstijl en voeding benadrukt. In twee aparte studies werd enerzijds gewezen op het negatieve effect van te veel koffie en rood vlees, anderzijds op de positieve boost van avocado en olijfolie.

 

Wie meer dan vijf kopjes koffie achterover slaat, ziet de kansen op een bevruchting met de helft afnemen. Dat bleek uit een onderzoek bij 3,959 Deense vrouwen, waarbij informatie over de koffieconsumptie aan het begin van de behandeling en elke cyclus werden opgevraagd. 

 

Er werd gecontroleerd voor leeftijd, rookgewoonten, alcoholconsumptie, oorzaak van de onvruchtbaarheid, bmi van de vrouw en aantal embryo's: dan nog was het effect van de vijf koppen koffie zichtbaar. Bij wie minder dan vijf tassen drinkt werd geen effect vastgesteld.

 

Geboorte

Er werd ook een daling vastgesteld op de kans op een 'succesvolle geboorte' (min 40 procent), maar dit effect was in de studie niet significant. Onderzoeker Ulrik Schixler Kesmodel, verbonden aan de vruchtbaarheidskliniek van de universiteit in Aarhus, vermoedt dat dit te wijten is aan de onderzoekspopulatie: 'Bij een groter onderzoek wordt dit effect wel significant'.

 

"We waren niet verbaasd door het negatieve effect van koffie op zwanger worden, maar wel door de sterkte ervan. Het doet zelfs denken aan het vernietigende effect van roken", verklaart hij.

 

Geen paniek

"Er is geen reden tot paniek: het feit dat er geen effect gevonden is bij minder dan vijf tassen koffie per dag, is in lijn met alle eerdere onderzoeken. Al lijkt het wel slim om de koffieconsumptie dus onder controle te houden als je een IVF-behandeling ondergaat."

 

Eerdere resultaten

Eerdere onderzoeken over het effect van koffie op IVF zijn nochtans niet altijd eensluidend: sommige vonden een verhoogde kans op miskraam, andere niet, al is niet duidelijk of ze controleerden voor het aantal koffie dat gedronken werd.

 

Over een studie uit 2004 bestaat wel eenduidigheid: vrouwen die meer dan 6 tassen koffie of thee per dag dronken deden er veel langer over om zwanger te worden. Ook mannen die meer dan 20 alcoholeenheden per week achteroverslaan, kunnen de kans op zwangerschap verlagen.

 

Wat kan je wel eten om de kans op succesvolle IVF te vergroten? Avocado's!  Ook een Mediterraans dieet met veel olijfolie en gegrilde vis draagt zijn steentje bij. De sleutel? Enkelvoudige onverzadigde vetzuren.

 

De studie onderzocht 147 vrouwen die IVF ondergingen in het vruchtbaarheidscentrum van Massachusetts General Hospital. Wie het meest voeding eet met enkelvoudige onverzadigde vetzuren (25 procent van het dieet), zoals olijfolie,  zonnebloemolie, avocado's, noten en zaden, had 3,4 keer zoveel kans op een succesvolle behandeling bij IVF als die er niet veel van at (minder dan 9 procent van het dieet).

 

Vlees vermijden

Het omgekeerde gold ook: wie veel verzadigde vetzuren at (zoals in boter en rood vlees) , produceerde minder goede eicellen.

"Het was een kleine studie, maar de resultaten vragen om verder onderzoek. Het is de eerste keer bij ons weten dat verschillende soorten vet een impact bleek te hebben op de vruchtbaarheid", aldus professor Jorge Chavarro.

 

"Het was al bekend dat verschillende types vet verschillende effecten hebben op biologische processen, en die kunnen invloed hebben op processen die  helpen bij de voortplanting, zoals infectie of insulinegevoeligheid. Maar op dit moment weten we nog niet welke mechanismen beïnvloed worden."

 

Link to post
Share on other sites

Ik denk ook dat voeding erg belangrijk is bij IVF of ICSI. Mijn vriend en ik zijn maanden geleden al gestopt met roken en drinken en eten zo veel mogelijk gezonde voeding. Maar ga nu dus aan de avocado's en noten en zaden! Zal het nog nut hebben op dag4 na terugplaatsing ;-)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information